Utställning i Röda rummet

Ögonblick

Nu visar vi härliga akvareller och uttrycksfull keramik i Röda rummet. Ögonblick är en utställning av Maria Kisslova, Mariyet de Baar och Oksana Salivon.

Maria Kisslova presenterar sig själv och sin konst här:

Hej, jag heter Maria Yatsko. jag kom från Ukraina Jag är en certifierad arkitekt. Jag har lång erfarenhet av arkitektur och design. Sedan 2012 har jag varit medlem i Union of Architects of Ukraine, jag har implementerat mer än 5 designobjekt. Jag har erfarenhet som administrativ arkitekt, jag var chefsarkitekt i Kobelyaki, Poltava-regionen i 2 år. Dessutom har jag arbetat som landskapsarkitekt, grafisk designer, 2-d konstnär. Jag älskar teatern, till två föreställningar av Poltava Drama Theatre var jag dekoratör och detta var en mycket intressant upplevelse. Jag har deltagit i olika konstställningar i Kiev och Poltava. Nu i Sverige kommer jag gärna ut på praktik för att lära mig mer om arkitekturyrket här.

Jag ritar och målar i olika tekniker och stilar. Motiven är ett landskap, blommor, dekorativt arbete. Jag älskar allt som har med visuellt innehåll att göra.

På den här utställningen presenterar jag enkla, små verk gjorda i akvarellteknik. De skildrar enkla stunder som följer oss genom livet.

Hoppas du njuter av dem.

Tack för ditt intresse!

Mariyet de Baar skriver såhär om sig själv och sin konst:

Jag är född i Nederländerna. Efter gymnasiet drömde jag om att bli keramiker, men det fick jag inte för mina föräldrar. De skickade mig till universitetet för att studera historia (min mammas ouppfyllda dröm). Det var så jag upptäckte medeltidens och renässansens konst som senare blev inspirationskällor till min keramik. Jag blev historielärare, men keramiken fortsatte locka. Efter några år slutade jag undervisa och tog ströjobb för att ha friheten att utbilda mig i keramiken. Först delade jag ateljé med tre andra keramiker i Amsterdam, senare hade jag egen ateljé i Arnhem.

Efter mitt första besök till Sverige tog jag chansen att läsa nordiska språk vid universitetet i Amsterdam och blev översättare av skönlitteratur. Fördelen var att jag som egenföretagare kunde bestämma över min tid. På så sätt upptäckte jag några litterära pärlor som blev till inspirationskällor, framförallt Kerstin Ekmans Rövarna i Skuleskogen som jag översatte till Nederländska åt ett förlag.

Flytten till Frankrike ledde till intresse för berättelserna i sten på gotiska katedraler som inspirationskälla. 2013 flyttade min man och jag definitivt till Sverige, där jag upptog keramiken igen. Jag har också experimenterat med papier-mâché. Också här jobbar jag vid sidan om. På så sätt har jag mer frihet än om jag skulle försöka försörja mig på min konst (keramik är i mångas ögon en sorts hemslöjd som inte är lika mycket värd som målningar).